„Krašto žinios“ apie šventę Čiobiškyje

 

Čiobiškiečiai linksmai šventė rudenį

/ NERINGA TUŠKEVIČIENĖ /

Nuotraukos ir video autorės /

Oi kad griaudėjo muzika ir juokas  Čiobiškyje šeštadienį. Net stiprų vėją nustelbė. Sulėkė, suvažiavo vos ne pusė rajono saviveiklininkų: iš Družų, Vileikiškių ir net Kiauklių. Ir tai dar ne viskas. Atvyko šveicarai. Taip taip. Tikrų tikriausi šveicarai, juk taip vadinami Šveicarijos gyventojai. Tiesa, jie iš kaimyninio Jonavos rajono Šveicarijos kaimo.

 

Taigi, spalio 23 d. Širvintų kultūros centro Čiobiškio filialas sukvietė Čiobiškio seniūnijos gyventojus į Čiobiškio seniūnijos rudens šventę „Perku, parduodu, dovanoju“.

Nuo pat ryto vyko gausus kermošius. Vieni savo produkciją gyrė, kiti ją noriai pirko. Ir ko čia tik nebuvo: ir lapinių kopūstų, ir bulvių, ir pastarnokų, ir ridikų, ir česnakų, ir medaus, ir naminės duonelės, ir keptų grybukų, ir moliūgų saldainių, ir sūrių, ir kepinių, ir megztų kojinių (jas išbandžiau – labai šiltos), ir namų gamybos muiliukų, augalų hidroliato ir…visko neišvardinsi…  Organizatoriai nuoširdų dėkui už dalyvavimą kermošiuje sako: Vytautui Mašalui, Liudmilai Malinauskienei, Vitai Tamoševičiūtei, Vandai Liutkienei, Birutei Gudelienei, Danutei Kupčiūnienei, Daivai Liktaravičienei, Dainiui Drazdauskui, Eimutei Lučiūnienei, Adrijui Svirskui, Janinai Piškinienei…

Kas ilgai miegojo ir nespėjo papusryčiauti, nebadavo. Čiobiškio bendruomenės  pirmininkė Laimutė Dzedzevičienė ir Čiobiškio kaimo seniūnaitis Vidmantas Raudeliūnas nuo ankstaus ryto plušėjo ir svečiams  žirnių šiupinį virė.  Didžiulis 40 litų puodas visus viliojo. O virėjai dosniai svečius vaišino ir džiaugėsi, kad šie jų triūsą įvertino. Gardaus šiupinio būta, tad greitai puodas tuščias paliko.

Lapelių kaimo bendruomenės pirmininkė Daiva Drazdauskienė suorganizavo turtingą loteriją. Džiaugėsi svečiai savo laimėjimais.

Šventės svečius pasitiko net dvi parodos. Susižavėjimo šypsenas kėlė Čiobiškio ikimokyklinio ugdymo skyriaus vaikų skulptūrų iš daržovių paroda. Išradingus vaikučių ir jų tėvelių bendrus darbelius svečiams pristatė ir jų sukūrimo istorijas pasakojo mažųjų auklėtoja Dijana Čižienė. O štai sendaikčių parodoje „Laiko ratu“ buvo eksponuojami tokie rakandai, kad jau mes net pavadinimų nežinome. Tačiau tai ne bėda mūsų tėvams ir senoliams. Jie ne tik pavadinimus žino, bet ir kaip dirbti jais pamena. Beje, tarp eksponatų – senovinis patefonas su ypatinga plokštele. Kam rūpi, nuotrauką po tekstu pasididinę paskaitykite, kas ant jos parašyta.

Apsipirkę, laimėjimus atsiėmę ir gardžiai pavalgę visi rinkosi salėje. Čia visus pasveikino šventės šeimininkė, Čiobiškio filialo vedėja Vida Dambrauskienė, kuri ir vedė visą šventę.

Visi svečiai ir žiūrovai artistams yra brangūs. Bet viena viešnia Čiobiškio renginyje dalyvavo pirmą kartą. Tai naujoji laikinai einanti seniūnės pareigas Rima Jasevičienė. Viešniai, pasveikinusiai svečius ir saviveiklininkus, čiobiškiečiai įteikė dovanų ir pakvietė dažniau pas juos užsukti ne tik problemų spręsti, bet ir sėkmėmis pasidžiaugti.

 

O scenoje kolektyvai keitė vieni kitus. Pamenate Kiaukliuose įvykusį keturių kolektyvų susitarimą, kad jie vieni pas kitus į šventes važiuos ir vietinius gyventojus linksmins? Taigi, ir vėl kartu susitiko Širvintų kultūros centro Čiobiškio filialo vokalinis moterų ansamblis „Lyra“, vadovė Inga Strakauskienė, Družų filialo vokalinis moterų ansamblis „Svaja“, vadovė Audronė Burakovienė, Kiauklių vokalinis moterų ansamblis „Vilkesa“, vadovė Audronė Burakovienė, Širvintų kultūros centro folkloro ansamblis „Vingiorykštė“, vadovė Audronė Burakovienė.

Kolektyvų dainos užkrėtė visus žiūrovus. Net dėvėdami kaukes žiūrovai dainavo kartu, garsiai plojo ir palaikė saviveiklininkus.

Kai jau rodėsi, kad visos gražiausios dainos išdainuotos ir meiliausi žodžiai išsakyti, vedančioji Vida pristatė ir į sceną pakvietė Jonavos rajono Šveicarijos kultūros centro liaudiškos muzikos kapelą „Varpena, vadovė Dalia Toločkienė. Žiūrovai ir plojo ir trypė, ir kartu dainavo. Davė garo, kad gal ir stogas kilojosi.

Šią šventę organizavo Širvintų kultūros centro Čiobiškio filialas, Čiobiškio seniūnija. Jiems talkino Čiobiškio bendruomenė, Lapelių kaimo bendruomenė, Čiobiškio ikimokyklinio ugdymo skyrius.

Dar ilgai netilo dainos, skambėjo tranki muzika… Visi vaišinosi darbščių Čiobiškio moterų keptais kibinais su sultiniu, obuolių pyragu ir arbata.

P.S.  Tiems, kam kils klausimas, kodėl bendroje nuotraukoje dalyviai be kaukių. Spalio 15 dieną sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pasirašė sprendimą, kuriuo žmonėms leista nedėvėti kaukių, jei trumpos fotosesijos vyksta atskiroje patalpoje ar atitvertoje erdvėje.

 

plačiau:  https://www.krastozinios.lt/2021/10/25/04/44/ciobiskieciai-linksmai-svente-rudeni/