Kelionė į Rokiškį: Ilzenbergo dvaras

 

Kelionė į Rokiškį: Ilzenbergo dvaras

Rugsėjo 4 dieną išvykome į Rokiškio rajoną.

1 stotelė: Ilzenbergo dvaras. Paslaugūs darbuotojai, puikūs gidai: nuostabus dvaras.
Ir dovana bendruomenėms: knyga, kurią padovanojo bendruomenėms Ilzenbergo dvaro direktorė, palinkėdama geros kelionės!
Vienintelis Baltijos šalyse pilnai atkurtas, ūkininkaujantis ir tęsiantis natūralios žemdirbystės tradicijas: augalai tręšiami natūraliomis organinėmis trąšomis, galvijai ir paukščiai šeriami pašaru užaugintu ir pagamintu ūkyje, laukai apsodinami taikant sėjomainą ir taip natūraliai išauginamas geras derlius. Pasaulio gamtos fondas 2019 m. ūkį pripažino nacionalinio konkurso nugalėtoju – Baltiją tausojančiu ūkiu. Ūkyje vystoma augalininkystė, sodininkystė, gyvulininkystė yra įvertinta tarptautiniu ekologinio ūkio (EKO) sertifikatu.
Ilzenbergo ūkis – tai daugiau kaip 500 ha dirbamų laukų ir ganyklų. Tai išskirtinė vieta Lietuvoje, kur viename ūkyje galima pamatyti ir besiganančias karves, ir lesinėjančias vištas, ir svyrančias javų varpas, ir dvarišką sodą. Čia išvystyta ūkio infrastruktūra,- pastatyta net 20 įvairiausios paskirties ūkinių statinių.
Ilzenbergo dvaro ūkio istorija prasidėjo 1515 m., kuomet Livonijos ordino bajoras Berndtas von leno teise gavo 615 ha savarankiškai apdirbamos žemės ir 2234 ha žemės su valstiečiais.
2014 m. naujai atgimęs Ilzenbergo ūkis tęsia natūralios žemdirbystės tradicijas.
Kelionė vyko vykdant Družų kaimo bendruomenės projektą
„Širvintų seniūnijos bendruomenių sutelktumo ir tarpusavio pasitikėjimo stiprinimas: kartu mes galime daugiau“.