Širvintų seniūnijos kultūros diena “ Ėjau aš keleliu…“ Družuose

 

Gimtinės keleliai lydėjo Širvintų seniūnijos saviveiklininkus

iš laikraščio „Širvintų kraštas“

http://www.sirvinta.net/kultura-svietimas-laisvalaikis/gimtines-keleliai-lydejo-sirvintu-seniunijos-saviveiklininkus/

Publikuota: 2019-02-15

Gimtinės keleliai lydėjo Širvintų seniūnijos saviveiklininkus

Liaudiškų šokių grupė (vadovė Ramunė Savickienė).

Liaudiškų šokių grupė (vadovė Ramunė Savickienė).

Vasario 9-osios popietę Širvintų kultūros centro Družų filiale vyko Širvintų seniūnijos kultūros dienos teatralizuotas koncertas „Ėjau aš keleliu“. Dainomis, šokiais, poezijos posmais, padavimais apie išnykusius seniūnijos kaimus scenos entuziastai keliavo gimtinės takais ir keliais. Scenografijos ir scenarijaus autorės Janina Jankauskienė ir Ramunė Savickienė pasistengė, kad viskas, ką turėtų pamatyti, išgirsti ir pajusti žiūrovas, būtų susiję su gimtine.

užų filialo scena priminė poeto J. Aisčio eilėraščio „Peizažas“ posmus. Scenografijos meistrės pasirūpino ir lauku, ir keliu, ir pieva, ir kryžiumi, ir berželiais. Sukurta jauki scenografija ir Družų krašto gyventojų Reginos Smailienės, Danguolės Čiburienės, Agnės Muleronkaitės bei Gabrielės Grinytės darbų paroda, parengta Dalios Taparauskienės, nuteikė žiūrovą smagiai popietei.

Beveik pusantros valandos trukusiame koncerte ypač jautriai nuskambėjo dainos apie tėviškę, gimtinę, vaikystės takelius ir kelelius. Teatralizuoto koncerto vedėjos Janina Jankauskienė ir Ramunė Savickienė, parinkusios jautrių tekstų iš Maironio, J. Aisčio, A. Vienuolio kūrybos, vis kvietė keliauti, vis klausė, kur nuves gimtinės takelis.

Šventėje buvo skaitomi padavimai ir legendos apie išnykusius seniūnijos kaimus. Skaitovės Rima Jasevičienė, Dalia Taparauskienė, pasakodamos apie Plikakalnį, Gaidžiapievę ir kitų vietų vardus, pažymėjo, jog iš seniūnijos žemėlapio išnyko 14 kaimų. Labai džiugu, kad scenarijaus autorės pasirūpino, kad Širvintų seniūnijos kultūros dienos šventėje būtų pažymėti vietovardžiai, nes 2019 metai paskelbti Vietovardžių metais.

Družuose armonika ir lūpinėmis armonikėlėmis grojo Juozas Mateika, Sigitas Gelažauskas ir Jonas Sakalas, šokius šoko Liaudiškų šokių grupė (vadovė Ramunė Savickienė), lyrinėmis dainomis širdis glostė gitaristų duetas (Ugnė Savickaitė ir Sigitas Gelažauskas). Audringų plojimų sulaukė Družų filialo moterų vokalinis ansamblis „Svaja“ (vadovė Audronė Burakovienė) ir Avižonių krašto kaimo kapela (vadovė Ramunė Savickienė). Viso koncerto metu buvo dėliojama dėlionė – seniūnijos žemėlapio kontūrai su užrašu „Širvintų seniūnija“.

Kai salėje susirinko visi saviveiklininkai ir skambėjo finalinė daina „Tyliai leidžias pavargusi saulė“, žiūrovai išgirdo muzikinę improvizaciją. Nuskambėję žodžiai „Galbūt viską pasaulyje pamiršiu, tik gimtinės kelelio niekados“ vertė žiūrovą suklusti ir pagalvoti apie savo tėviškės kelius, vardus ir pamirštus žmones.

Širvintų seniūnijos saviveiklininkų koncertas palydėtas teigiamais vertinimo komisijos žodžiais, visiems saviveiklininkams padėkas už turiningą meninę programą įteikė Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė, kolektyvų vadovams dėkojo seniūnė Laimutė Griškienė, o kolektyvų vadovai – saviveiklinio meno puoselėtojams ir garso operatoriui Karoliui Gelažauskui.

Sėkmingai startavusios Seniūnijų kultūros dienos Alionyse ir Družuose žiūrovų ir scenos entuziastų šios savaitės pabaigoje lauks Musninkuose.

Vertinimo komisijos informacija