Kraštiečių šventė Družuose

zenklai

druzu logo

Kraštiečių šventė –  2017  Družų kaime

 Vadovaujantis 2017 metų Nacionalinės paramos kaimo bendruomenių veiklai teikimo taisyklėmis, patvirtintomis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2017 m. kovo 07 d. įsakymu Nr. 3D-142, Družų kaimo bendruomenė, pateikusi projektą, gavo finansavimą projektui: „Kraštiečių šventė – 2017”. 2017 m. birželio 13-ą dieną pasirašyta paramos sutartis  Nr. KB-17-184 su Nacionaline mokėjimų agentūra prie Žemės ūkio ministerijos. Družų kaimo bendruomenė projekto vykdymui gavo 1472 Eurus 74 centus valstybės lėšų. Paramos intensyvumas: 100 procentų tinkamų finansuoti  projekto išlaidų, tiesiogiai susijusių su projekto įgyvendinimu.

Projekto tikslas: organizuoti Kraštiečių šventę, skatinant bendruomeninio gyvenimo plėtrą, skirtą vieningos bendruomenės subūrimui ir bendruomeniškumo kultūros plėtrai, pritraukiant ir suburiant kraštiečius.

Projekto vykdymo metu 2017 metų rugsėjo 2 dieną įvyko Kraštiečių šventė. Nors buvo ruoštasi lietingam savaitgaliui, o ir sinoptikai nieko gero nežadėjo, bet, stebuklo dėka, tą dieną saulutė linksmai švietė susirinkusiems ir net netikėtai prapliupęs trumpas lietutis nenuvijo jos už debesų.

Šventė prasidėjo Družų himnu, kurį atliko Širvintų rajono savivaldybės kultūros centro Družų filialo moterų ansamblis „Svaja”. Jau tapusia tradicine Tylos minute buvo pagerbti Amžinybėn išėję Družų ir aplinkinių kaimų žmonės.

Į šventę atvyko ir Širvintų rajono savivaldybės merės Živilės Pinskuvienės padėjėja Janina Greiciūnaitė, kuri merės vardu pasveikino susirinkusius ir perdavė saldžią dovaną.

Kolektyvai scenoje keitė vienas kitą: ansamblis iš Vilniaus „Riedanti saulė”, Širvintų rajono savivaldybės kultūros centro Družų filialo moterų ansamblis „Svaja”, ansamblis, Širvintų rajono savivaldybės kultūros centro Kiauklių filialo moterų ansamblis „Vilkesa”. Abiejų moterų vokalinių ansamblių balsai susiliejo į vieną, kai nuskambėjo keli bendrai atliekami kūriniai. Dainų pynę  padovanojo družiečių Neringos ir Raimundo Pilkų duetas.

O kai suskambo armonikų garsai, nuskambėjo trankios melodijos, kurias dovanojo kapelos, kojos pačios ėmė šokti. Dranseikų kapela iš Molėtų, kurioje muzikuoja jau ketvirtoji družiečių karta, dovanojo smagias melodijas bei šokius. Avižonių krašto kapela trankia muzika ir dainomis nepaliko abejingo nei vieno.

Šventės dalyvius linksmino ir arvykę linksmieji svečiai. Tai ir sesuo Zita, ir bobutė, ir dar, ir dar…Jas įkūnijo Janina Smailytė -Jankauskienė, kilusi iš Družų krašto Kaironių kaimo.

Reikia pasakyti, kad kiekvienas kolektyvas buvo susijęs su Družų kraštu: jame dalyvavo Družų ir aplinkinių kaimų kraštiečiai.

Šventės metu buvo pasirūpinta ir mažaisiais šventės dalyviais. Jie galėjo čiuožti batutais, laipynėmis ir, poilsiui, pasižiūrėti Širvintų rajono savivaldybės kultūros centro Družų filialo lėlių teatro   „Skudurinė Onutė”  spektaklio.

Šventės metu vyko parodos . Tai Agnės Muleronkaitės ir Gabrielės Grinytės tapybos darbų, Aistės Inčiūrienės puokščių, Danguolės Čiburienės ir Sonatos Motiejūnienės mezginių, Gintarės Pimpienės karoliukų vėrinių, Rasos Grinienės sutažo technika kurtų dirbinių parodos. Družų bibliotekoje buvo eksponuojama Airono Vaičiūno piešinių paroda. Savo darbelius demonstravo ir šių metų vaikų vasaros stovyklos mažieji dalyviai. Norintiems įsigyti, buvo galima tai padaryti, nes reklaminė medžiaga, kaip ir vietos verslininkų ar ūkininkų, buvo skelbiama vaizdo priemonėmis bendruomenės patalpose.

Buvo įteiktos padėkos rėmėjams, parodų dalyviams, pagalbininkams.

Na, o šventės pabaigoje – tranki diskoteka jaunimui.

Šventės partneriai: Širvintų rajono savivaldybės kultūros centro bei viešosios bibliotekos Družų filialai.

Šventės metu stalus puošė Aistės Inčiūrienės gėlių kompozicijos.

Nuoširdus „ačiū” visiems, susivienijusiems bendram darbui, tiems, kurių rankos ir širdys buvo kartu. Neužtenks laiko ir vietos išvardinti visus: tiesiog dėkojame visiems. Ypatingai dėkojame bendruomenės jaunimui, kurį užauginome tokį, kad galima pasitikėti. Jie patikimi darbe, varžybose ir bendruomeniškume.

Ši šventė vis labiau įtvirtina Družų kaimo bendruomenės viziją: „Družų kaimas – vieta, kur gera augti mažam, gyventi suaugusiam ir senti senjorui”.

Daugiau šventės akimirkų fotogalerijoje.

Družų kaimo bendruomenės pirmininkė Dalia Taparauskienė