Patyriminis muziejus vikingų amžių gali atkurti bet kuriame kieme

VŠĮ “Vikingų kaimas“kuriamas interaktyvus patyriminis muziejus apie vikingų amžių paneigia bet kokius tradicinio muziejaus stereotipus. Mobili „Vikingų amžiaus“ ekspozicija gali atvykti į bet kurį kiemą. O kartu atvykę ir vikingų laikų rūbais pasidabinę muziejaus įkūrėjai, papasakos apie Lietuvos valstybės kūrimosi istoriją pasitelkdami patyriminius žaidimus ir muziejaus eksponatus. Analogiškas muziejus taip pat iškeliaus į Norvegiją, kur taps vikingų muziejaus „Lofotr“ dalimi, keliaujančia po jų šalies mokyklas.

„Džiaugiamės galėdami pristatyti tokį muziejų, kokio reikia ne tik šiuolaikiniam vaikui ar paaugliui, bet ir suaugusiajam. Juk klausyti istorijų apie mūsų genčių vikingų amžių tampa gerokai įdomiau, jeigu tuo pačiu galima pakilnoti kalaviją ar skydą, pasimatuoti šarvus ar šalmą, paragauti senovinio maisto, galų gale sužaisti strateginį vikingų „Hala-Tafl“ žaidimą ar sužinoti, kuo gyveno to laiko žmonės“,– sako muziejaus bendraįkūrėjas jau daugelį metų vikingų amžiaus istoriją tyrinėjantis Mindaugas Korsakas.

Anot jo, ekspozicijos aktualumą patvirtina ir tėvų atsiliepimai, jog būtent toks muziejus vaikus paskatina domėtis istorija.

– „Kai pristatėme muziejų, vienas berniukas, kuriam istorijos pamokos tikrai ne prie širdies, sakė, jog jeigu visos pamokos būtų tokios, kaip „Vikingų amžiaus“ muziejuje, tai taptų įdomiausiu dalyku mokykloje“,– susidomėjimu džiaugėsi M.Korsakas.

Muziejaus pristatyme dalyvavę „Lofotr“ vikingų muziejaus Norvegijoje atstovai Vegard Kaasen Engen bei Hege Anita Eilertsen buvo sužavėti „Vikingų amžiaus“ pristatymo renginiais, o ypač darbo su vaikais interaktyviais metodais. Pristatyme jie akcentavo, jog nori atnaujinti savo vikingų muziejuje „Lofotr“ darbo su lankytojais programas, papildydami partnerių „Vikingų kaimas“ naudojama edukacine metodika.

„Vikingų amžiaus“ muziejaus kuratoriai – VšĮ „Vikingų kaimas“ jau ketvirtus metus užsiima edukacija per gyvosios istorijos pasakojimus. Muziejaus, galinčio įsikurti bet kurioje vietoje ir interaktyviai pristatyti vikingų ir baltų genčių gyvenimo būdą bei papročius per patyriminius žaidimus, ginkluolės ir artefaktų bandymus, atsiradimą finansavo EEA Grants fondas.

Tyrimai rodo, kad vaikai, dalyvaudami patyriminėse, interaktyviose (veiksmo) edukacijose įsimena 80-100 proc. medžiagos. Patyriminėse edukacijose  vaikai ugdomi per 5 pojūčius: jie liečia, uosto, klausosi, ragauja, tyrinėja muziejinius (edukacinius) eksponatus betarpiškai. Palyginimui, verbalinę (kalbinę) informaciją vaikai įsimena tik 20 proc. Pastarasis mokymo modelis dažniausiai ir naudojamas tradicinių muziejų edukacijose.

„Mobilus gyvosios istorijos muziejus „Vikingų amžius“ tai Lietuvos ir Norvegijos gyvosios istorijos muziejų partnerystės projektas  įgyvendinamas pagal Europos ekonominės erdvės (EEE) finansinio mechanizmo programą LT07 „Europos kultūros paveldo kultūros ir menų įvairovės skatinimas“.

 

Prisegame nuotraukas iš muziejaus pristatymo sostinės Europos aikštėje bei parodoje “Mokykla”- 2015. Nuotraukų autorystė priklauso Mindaugui Mikulėnui: https://www.dropbox.com/sh/dez8zjto5erf3q1/AAD0pXJ6PXq2yaCJrYXEe54Va?dl=0

 

 

 

 

Daugiau informacijos:

 

Edita Gilė

Projekto “Vikingų amžius” vadovė

Mob.: 8 682 66286

El.p.: edita@vikingukaimas.lt

Web: www.vikinguamzius.lt