„Vaikų Velykėlės“ Širvintų pradinėje mokykloje

„Vaikų Velykėlės“

Pirmų klasių ir priešmokyklinio ugdymo grupės integruoto ugdymo diena

Svarbiausia ir linksmiausia pavasario šventė – Velykos. Tai pirmoji didžioji pavasario šventė. Tai lietuvių senovinė gamtos atgimimo, augmenijos prisikėlimo šventė, Lietuvoje jau daugelį metų švenčiama kaip Kristaus prisikėlimo šventė. Šiuolaikinėje visuomenėje vis aktualesnės tampa naujos vertybės, kurios remiasi materialiais dalykais. Dažnai šeimoje pamirštamos senosios lietuvių tradicijos, papročiai. Vis dažniau naujos kultūros reiškiniai, dažniausiai atėję iš kitų šalių, priimami kaip tikrieji vertės kriterijai. Todėl mokytojos ir išsikėlė tikslą atskleisti senųjų tradicijų dvasią ir prasmę bei perduoti savąją patirtį ugdytiniams.

Atvelykis – dar vadinamas Vaikų Velykėlėmis. Švenčiamas pirmąjį sekmadienį po Velykų. Mokykloje pirmokai ir priešmokyklinio ugdymo grupės mokiniai „Vaikų Velykėles“ šventė balandžio 17 d., grįžę po papildomų pavasario atostogų.

Per pirmąją pamoką mokiniai susipažino su šv. Velykų papročiais ir tradicijomis, žiūrėjo pateiktis ir animacinius filmukus apie Velykas. Vėliau visi susirinko į bendrą būrį ir stebėjo dramos būrelio „Mokomės vaidinti“ (vad. D. Katinienė) paruoštą programėlę „Spindulėliai“. Sakmę apie pasaulio atsiradimą iš anties kiaušinio pasekė Liepa Serekpajevaitė. Nojus Iljeitis ir Urtė Smailytė padeklamavo eilėraščius apie pavasarį, šv. Velykų šventę. Visi linksmai dainavo daineles „Žiogas“ ir „Vabalėlis“. Velykų bobutė (Širvintų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Dalia Taparauskienė) vaikams papasakojo apie šv. Velykų šventimo papročius, supažindino su kiaušinių marginimo ypatumais; paaiškino, kaip galima nudažyti kiaušinius, nenaudojant cheminių dažų, parodė įvairiausia technika išmargintų margučių. Velykų bobutė apdovanojo mokinius saldžiais prizais ir įteikė didelį aukso kiaušinį. Šis šokoladinis kiaušinis buvo padalintas į daugiau nei šimtą gabalėlių, kad visi būtų paskanavę simbolinio draugiškumo, sutarimo, tarpusavio pagalbos, sveikatos margučio.

Per trečią pamoką mokytojos visus mokinius supažindino su „Naisių vasaros“ organizuojamu konkursu „Naisių vasara – 2015“. Tai konkursas, puoselėjantis gražias lietuviškas tradicijas, ugdantis jaunąją kartą. Pamokos metu buvo puošiamas didžiausias ir įspūdingiausias Velykų simbolis – margutis. Vaikai jį išklijavo tautiškais raštais margintais kiaušiniais. Visi kartu pasidžiaugė milžinišku kiaušiniu, kurio puošybai buvo panaudota virš 100 margučių. Prie jo mažieji ir įsiamžino. Už dalyvavimą mokiniai buvo apdovanoti specialiai konkursui išleistų garsių Lietuvos dainuojamosios poezijos dainininkų atliekamų dainų CD „Bardų dainos vaikams“.

Ketvirtosios pamokos metu mokiniai dėliojo dėlionę, atliko užduotis šv. Velykų proga išleistame laikraštyje. Tikimės, jog dauguma mokinių žinos šv. Velykų šventės prasmę, tradicijas jas švenčiant. Viliamės, kad ugdytiniai toliau domėsis ir kitų švenčių papročiais, lietuviškomis tradicijomis.

Priešmokyklinio ugdymo grupės ir pirmų klasių mokytojos

plačiau: http://www.sirvintupm.lt/index.php/181-vaiku-velykeles

IMG_2068

IMG_2065

IMG_2064

IMG_2063

IMG_2055

IMG_2079