Velykinės nuotaikos Družuose

Pavasaris… Žalia spalva besipuošiantys medžiai ir laukai, atgimstanti gamta ir visa kas gyva… Šv. Velykos. Tačiau kokios gi Velykos be margučių!

Biblioteka dar prieš Velykas atidarė tradicines velykines dirbtuves. Jaunieji skaitytojai rinkosi į biblioteką ir karpė įvairiaspalvius velykinius margučius. Pavasarine nuotaika pasipuošė viena iš bibliotekos sienų, kur buvo eksponuojama karpytų velykinių margučių paroda ,,Mano margutis”.

Jaunieji bibliotekos skaitytojai vis rinkosi į velykines dirbtuves ir karpė margučius. Mat, mūsų bendruomenė užsiregistravusi projekte ,,Naisių vasara”. Visus, dailiais ir originaliais raštais iškarpytus velykinius margučius, suklijavome į didelį velykinį kiaušinį. Nusifotografavome šalia didžiulio velykinio margučio ir išsiuntėme į “Naisių vasaros” projektą. Ačiū visiems dalyvavusiems už kruopštų margučių karpymą. Visi dalyvavusieji gavo po dovanėlę: “Naisių vasaros diską ,,Bardų dainos vaikams“.

Velykinės savaitės pabaigai visus didelius ir mažus kaimo gyventojus sukvietė Atvelykis, dar vadinamas vaikų Velykėlėmis.

Ta proga į Družų laisvalaikio salę rinkosi vaikai, mamytės, močiutės.

Šventės dalyvius linksminti atėjo Velykų bobutė (vyr. bibliotekininkė R.Smailienė) su pilnu krepšeliu dovanėlių, saldainių. Visus susirinkusius pasveikino su gražiomis šventėmis ir palinkėjo „kad gyvenimas būtų šviesus , kaip kiaušinio baltymas, saulėtas – kaip kiaušinio trynys, o sunkumai – trapūs, kaip kiaušinio lukštas“.

Šventės dalyviams Velykų bobutė papasakojo, kad gyvena pamiškėje kartu su kiškučiais. Atėjus ankstyvam pavasariui primargina daug margučių, sudeda į vaško ar cukraus vežimaitį, pasikinko du ilgaausius kiškučius ir važiuoja pas gerus vaikučius, labai anksti ryte.

Vaikų Velykėlės – tai Velykų pakartojimas. Didžiausias dėmesys skiriamas vaikams: tą dieną margučius daužydavo būtent vaikai.

Vėliau pakvietė pasižiūrėti lėlių vaidinimo ,,Margučių pasaką”. Vaidino Širvintų savivaldybės kultūros centro Družų filialo vaikų lėlių teatro ,,Skudurinė Onutė” jaunieji artistai. Ačiū artistams ir vadovei Meilutei Morkūnienei.

Velykų bobutei buvo labai smalsu sužinoti kokią reikšmę margučiai turėjo pagal spalvą, už teisingą atsakymą dalyviai gavo dovanėlių. Raudona – meilė, šilumą; žalia – bundančią gamtą; mėlyna – dangaus spalva; geltona – saulė, javai; juoda – žemės spalva- ačiū mergaitėms: Livetai, Karolinai P., Kornelijai, Sonatai, Karolinai R. už teisingus atsakymus.

Vyko gražiausio ir stipriausio margučio rinkimai, laimėtoja tapo Gabija K. Velykų bobutė davė dovanėlių. Prasidėjo ilgai lauktas margučių ridenimas. Margučius rideno visi dalyvaujantys šventėje, daug juoko ir džiaugsmo sukėlė varžybos tarp mergaičių: Karolinos R., Kornelijos ir Sonatos. Varžybas laimėjo Kornelija ir gavo dovanėlę. Visi šventės dalyviai gavo po kuklią dovanėlę nuo Velykų bobutės.

Šventė ateina ir praeina lieka tik prisiminimai, taip įvyko ir šįkart.

Širvintų viešosios bibliotekos Družų filialo vyr. bibliotekininkė Regina Smailienė

nuotraukas rasite čia: http://druzai.lt/?page_id=183