Družų ir Lapelių kaimų atstovai buvo pakviesti į „Knygų Kalėdas“ Lietuvos Respublikos Prezidentūroje

10352029_10154796623715577_7344176868878243242_n 10388559_10154796624025577_7057548530954429911_n

Jau ketvirtus metus Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva vyksta akcija „Knygų Kalėdos”.

Tradiciniu tapusiame renginyje, lapkričio 28 dieną, Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Baltojoje salėje kartu su vaikais iš visos Lietuvos įžiebė Kalėdų eglę ir pradėjo „Knygų Kalėdų“ skaitymus.

„Knyga moko svarbiausių gyvenimo vertybių. Ji įkvepia saugoti ir branginti Lietuvą. Todėl skaitykime ir dovanokime vieni kitiems naujų ir įdomių knygų!“, sakė LR Prezidentė, skelbdama renginį pradėtu.

Širvintų rajoną atstovavo ir į šį renginį buvo pakviesti vaikai iš Širvintų r. savivaldybės viešosios bibliotekos Družų ir Lapelių filialų bei Širvintų r. savivaldybės kultūros centro Družų filialo lėlių teatro. Drauge su jais buvo pakviestos Družų ir Lapelių bibliotekų darbuotojos Janė Stravinskienė ir Regina Smailienė, Širvintų r. savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Laima Kutiščeva, Širvintų r. savivaldybės kultūros centro Družų filialo lėlių teatro vadovė Meilutė Morkūnienė bei Družų kaimo bendruomenės pirmininkė Dalia Taparauskienė.

„Knygų Kalėdų“ renginio metu, mokiniai iš Vilniaus Adomo Mickevičiaus gimnazijos, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos, Visagino „Draugystės“ vidurinės mokyklos ir vaikai iš Širvintų r. bibliotekų skaitė ištraukas iš M. Martinaičio, V. Kudirkos, K. Donelaičio ir R. Skučaitės knygų.

Skaitytojai iš Družų bibliotekos Gabrielė Grinytė, Kornelija Smailytė, iš Lapelių bibliotekos Raimondas Mažeika perskaitė ištrauką iš K. Donelaičio knygos “Metai”. Skaitymo metu kankliavo Lapelių bibliotekos skaitytoja Neda Černiauskaitė.

Taip pat šie skaitytojai drauge su Širvintų r. savivaldybės Kultūros centro Družų filialo lėlių teatro aktoriais Laura Pimpyte, Karolina Pimpyte, Karolina Radžiūnaite, Arminu Radžiūnu, Mantu Radžiūnu, Liveta Grinyte, Gabriele Grinyte, Sonata Kračiūte, Loreta Katinaite, Erika Žukauskaite, Kamile Jakubickaite dalyvavo Prezidentūroje vykusios Sigutės Chlebinskaitės studijos „Tu gali sukurti knygą“ surengtose kūrybinėse dirbtuvėse. Jų metu Prezidentė Dalia Grybauskaitė kartu su vaikais ir „Knygų šalies“ dailininkėmis Vanda Padimanskaite ir Ieva Babilaite – Ibelgauptiene sukūrė knygą „Tai – kas gražiausia Lietuvoje“. Knygos iliustracijos buvo kuriamos pagal unikalią XIX amžiuje pradėtą naudoti technologiją, kuri leido sukurti judančius ir besikeičiančius paveikslėlius. LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė pakalbino kiekvieną kūrybinių dirbtuvių dalyvį. Sukurtos knygos buvo pristatytos “Knygų Kalėdų” renginio metu Baltojoje salėje.

Renginyje dalyvavo garsūs šalies atlikėjai: Mantas Jankavičius, Ieva Narkutė, Saulius Prūsaitis, Markas Palubenka, „Telebimbam“, „Dainų dainelės“ laureatė Saulė Imbrasaitė ir choras „Ąžuoliukas“. Renginį vedė Dominykas Vaitiekūnas.

„Knygų Kalėdų“ šventėje dalyvavo bibliotekininkai iš visos Lietuvos, kurių entuziazmas ir kūrybiškumas paskatina atsiversti knygą. Iš Prezidentūros „Knygų Kalėdų“ renginiai keliaus po visas šalies bibliotekas, kviesdami skaitytojus į susitikimus su lietuvių rašytojais, literatūrines ir muzikines popietes, advento vakarones.

Kiekvienam dalyviui buvo įteiktos dovanėlės iš LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės. O Širvintų viešąjai bibliotekai buvo padovanotos 87 knygos.

Dėkojame visiems, atstovavusiems Širvintų rajoną.

LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota akcija „Knygų Kalėdos“ šiais metais kviečia dovanoti lietuvių autorių knygų šalies bibliotekoms.

Kviečiame prisijungti prie šios akcijos ir Širvintų rajono gyventojus. Padovanokite knygą savo miesto, kaimo bibliotekoms, kuri suteiks nuostabių akimirkų ir skaitymo džiaugsmą daugybei žmonių.

Nuotraukas galite pasižiūrėti fotofalerijoje.

 

Žiūrėkite vaizdo įrašus:

LRT „Žiniose “

http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/66858

nuo 3.21 min. iki 8.51 min.

LRT „Panoramoje“

http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/66871

nuo 11.29  min. iki 12.25 min.

LRT laidoje „Knygų Kalėdos“

http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/66867

visa laida

straipsniai:

LR Prezidentūros svetainėje:

http://www.president.lt/lt/spaudos_centras_392/pranesimai_spaudai/knygu_kaledos_pradeda_kelione_po_lietuva.html

Laikraščio „Lietuvos rytas“ svetainėje:

http://www.lrytas.lt/lietuvos-diena/aktualijos/prezidenturoje-iziebta-kaledu-egle.htm

Laikraščio  „15 minučių“ svetainėje:

http://www.15min.lt/zmones/galerija/prezidenturoje-iziebta-knygu-kaledu-egle-58550#galerija/58550/1272906

LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės profilyje Facebook’e

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10154796595640577.1073741983.278767150576&type=1