Vasaros palydų šventė su Dainų šventės atgarsiais

                      Pagal Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos  2024 metų nacionalinės paramos kaimo bendruomenių veiklai teikimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2023 m. gruodžio 13 d. įsakymu Nr. 3D-847 „Dėl  nacionalinės paramos kaimo bendruomenių veiklai teikimo taisyklių patvirtinimo“ Družų kaimo bendruomenė, pateikusi projektą, gavo finansavimą projektui  „Dainų šventė kiekvieno lietuvio širdyje“. Jį finansavo Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija. 

Parama pagal Taisykles skiriama iš valstybės biudžeto pagal kasmet Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro įsakymu tvirtinamą Žemės ir maisto ūkio, kaimo, žuvininkystės, žemės tvarkymo ir fitosanitarijos vystymo programos sąmatą. Pagal Taisykles teikiamos paramos tikslas – skatinti kaimo gyventojų bendruomeniškumą.

Rugpjūčio 24 d. Družų kaimo bendruomenės namų kiemelyje vyko šventė, kurią organizavo Družų kaimo bendruomenė. Projekto partneris: Širvintų rajono savivaldybės kultūros centras.

Družų kaimo bendruomenė jau 22 metųs vykdo bendruomeninę veiklą. Bendruomenės nariai vykdo savanorišką veiklą jau 22 metus. Tai – neatlyginamai atliekama visuomenei naudinga veikla, o bendruomenės veiklos tikslas nėra pelno siekimas.

Projekto metu vyko Vasaros palydų šventė, skirta Dainų šventės 100-mečio paminėjimui. Ji buvo smagi ir tranki.  Juk Družų kaimas – ta pati dainuojanti ir šokanti Lietuva, ta pati mus vienijanti kalba, mus auginanti kultūra. Družų kaimo bendruomenė – dainuojantys ir šokantys žmonės, ir esame ta tradicija, ta gyvybė, išlikusi per amžių. Esame unikali gentis, susitinkanti kas kelerius metus ir prabylanti sava kalba. Šios genties kalba sutampa su žemės kalba. Su paukščio ir upės, su kultūros ir atminties kalba, nes mūsų kalba yra gyvybės kalba.  Lietuvos dainų šventės šimtmečio paminėjimas yra puiki proga įsivardyti savo esmę ir tapti Lietuvos balsu, atmintimi, reiškiančią mus vienijančią tradiciją, jos gyvybę.

Šventės metu vaikai buvo pakviesti į vaikų erdvę. Družų kaime auga daug mažųjų družiečių, kurie su tėveliais atėjo į šventę. Smagiai praleistas laikas neprailgo šokinėjant ant batuto. Vėliau  visi buvo kviečiami į įvairias edukacines veiklas, Dienos metu vyko įvairūs užsiėmimai ir pramogos, nuo pat ryto vaikai galėjo šokinėti ant batuto, „pūsti“ muilo burbulus, piešti kreidelėmis ir žaisti. Vėliau vyko įvairios edukacijos vaikams ir suaugusiems. Vyko muzikinė, juostų audimo, sodų rišimo  edukacijos. Ukmergės kultūros centro Krikštėnų skyriaus darbuotojos Dalia Banišauskaitė, Janina Svetlikauskienė ir Stela Banišauskienė iš lino gamino lėlytes.

Visi galėjo apsilankyti prekybos palapinėje.

Susirinkusius su švente sveikino ir smagaus vakaro linkėjo Širvintų savivaldybės tarybos narė ir Družų bendruomenės pirmininkė Dalia Taparauskienė, Širvintų seniūnijos seniūnė Rima Jasevičienė, Širvintų savivaldybės tarybos narys ir Širvintų kaimo bendruomenės pirmininkas Kęstutis Jasevičius. Šventėje taip pat dalyvavo savivaldybės tarybos nariai Živilė Jankauskaitė – Turkmen ir Julius Jagminas, kaimyninių bendruomenių atstovai.

Vakaro koncertinėje programoje susirinkusiems savo kurtus šokius dovanojo jaunosios šokėjėlės Gabija Karaliūnaitė ir Gabija Pimpytė, dainavo Širvintų kultūros centro Družų filialo vokalinis moterų ansamblis „Svaja“ (vadovė Audronė Burakovienė), Elektrėnų rajono Pastrėvio vokalinis ansamblis „Varnalėša“ (vadovas Ričardas Ramanauskas). Širvintų kultūros centro folkloro ansamblis „Gojus“ (vadovė Stasė Pivoriūnienė) žiūrovams „pabėrė” liaudies dainų ir melodijų virtinę, o į šokio sukūrį žiūrovus įtraukė Jonavos rajono Šveicarijos kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Varpena“ (vadovė Dalia Janionė), duetas Ričardas Ramanauskas ir Gintaras Michalkevičius bei visų lauktas Romas Dambrauskas. Po koncerto jaunimas smagiai šoko ir linksminosi naktišokiuose.

Renginį vedė Širvintų kultūros centro Družų filialo vedėja Janina Jankauskienė.

Renginio metu veikė Širvintų rajono tautodailininkų paroda „Širvintų kraštas – Kernavė“, taip pat Ritos Cicėnienės darbų paroda, Dalios Taparauskienės juostų paroda. Bendruomenės patalpas papuošė šiaudiniai sodai, „Družintos“ moterų klubo karpiniai.

Dėkojame kaimynams: Širvintų kaimo bendruomenei „Upė“ ir pirmininkui Kęstučiui Jasevičiui, Musninkų kaimo bendruomenei už nuolatinį bendrabarbiavimą ir buvimą kartu. Dėkojame partneriams: Širvintų kultūros centrui,

Pagrindinis šventės akcentas: Lietuvos dainų šventės šimtmetis. Kas yra šimtmetis? Ką laiko begalybėje reiškia šimtas metų, per kuriuos subręsta pušis, o žmogus, jei lemta, nugyvena gyvenimą, regėdamas, kaip keičiasi pasaulis, ir suvokdamas, kad visa, kas jame esmingiausia, niekur nedingsta ir per amžių išlieka nepakitę. Dainų šventė yra tradicinis Lietuvos kultūrinis renginys, kuris vyksta kas kelerius metus ir sujungia tūkstančius choristų, tautinių šokių kolektyvų, orkestrų ir kitų meninių kolektyvų. Šis renginys yra gilios tradicijos dalis ir turi ypatingą reikšmę Lietuvos kultūros istorijoje.

Dainų šventė yra ne tik muzikinis, bet ir visuomeninis reiškinys, kuris stiprina tautinę tapatybę ir bendruomeniškumą.

Šiuo renginiu mes pasiekėmė tikslą: tai tapo ne tik kultūriniu bet ir sočialiniu renginiu, stiprinančiu bendruomeniškumą ir tautinę vienybę. Šis renginys padeda išlaikyti ir perduoti folklorą ateities kartoms, taip prisidedant prie kultūrinio identiteto išsaugojimo ir puoselėjimo.

Nuoširdus „ačiū” visiems, susivienijusiems bendram darbui, tiems, kurių rankos ir širdys buvo kartu. Dėkojame jaunimui, dėkojame visiems, kurie buvo šalia. Tik drauge esame stiprūs, galime padaryti daugiau darbų.

„Ačiū dalyvaujantiems bendruomenės gyvenime“ – nuoširdi padėka tiems, kurie skiria savo laiką, energiją ir rūpestį, kad pagerintų aplinkinių gyvenimą. Bendruomenės gyvybingumą kuria žmonės, kurie rūpinasi vieni kitais, prisideda prie bendrų iniciatyvų ir stiprina socialinius ryšius. Jų pastangos kuria draugiškesnę, saugesnę ir vieningesnę aplinką.

To ir palinkėkime vieni kitiems: bendrystės, kūrybiškumo, gerų idėjų ir jėgų joms įvykdyti.

Dėkojame visai savanorių komandai, kuri padėjo organizuoti šventę: kartu bet koks darbas pasiseka.

Dėkojame  fantastiškiems žiūrovams, visiems, kas atvyko, padėjo, prisidėjo: kartu mes jėga!!!

Družų kaimo bendruomenės informacija