Ansamblis „Svaja“ paminėjo veiklos 20-metį

Ansamblis „Svaja“ paminėjo veiklos 20-metį

Širvintų kultūros centro Družų filialo  moterų vokalinis ansamblis paminėjo veiklos 20–metį. Vadovė Audronė Burakovienė. Ansamblio seniūnės Rūtos Maršalkienės iniciatyva ta proga apsilankyta Kauno nacionalinio dramos teatro spektaklyje  „Ne sau žmonės“.

Jame vaidina kraštietis Vaidas Maršalka.

„Ne sau žmonės“ – tai daugiau negu spektaklis. Tai spektaklis-misija, skleidžiantis pamatines lietuvių humanisto, filosofo, rašytojo Vydūno idėjas. Ugdyti sąmoningų ir laisvų žmonių tautą, jos dvasinę kultūrą – mokslą, meną, dorovę – toks buvo pagrindinis didžiojo mąstytojo siekis. Režisierius Jonas Vaitkus Vydūno asmenybę laiko vienu iš kelrodžių šiandieninėje moralinių vertybių devalvacijoje ir kviečia teatro bendruomenę į žygį meilės, užuojautos, sąžinės, doros puoselėjimo kryptimi. Tapkime žmonėmis sau – iš esmės, o ne paviršiumi laisvais žmonėmis, negarbinkime aukso veršio, o siekime aukštesnio ir tobulesnio žmogiškumo. Būkime žmonėmis tautoje – mylėkime savo tėvynę, nuoširdžiai jai dirbkime ir būkime verti pagarbos. Būkime žmonėmis visatoje – per tautą matykime pasaulį ir prisidėkime prie pasaulio gėrio. Kompozitorius Tomas Kutavičius ir scenografas Jonas Arčikauskas Vydūno filosofinę mintį paverčia įspūdinga misterija – muzikiniu reginiu, kuriame dera tautos istorijos šešėliai, gamtos stichijų atgarsiai ir žmogiško tobulėjimo troškimas.

Spektaklyje naudojamos Vydūno dramos: trilogija „Probočių šešėliai“( „Anga“, „Vėtra“, „Ne sau žmonės“, „Šventa ugnis“), tragedija „Pasaulio gaisras“, taip pat straipsniai, laiškai.